برچسب ها:
سوال هفتگی در مورد ظهور امام عصر(عج) (1)،
|
نظر بدهید
بسم رب المهدی
دوستان سلام از این پس ما سوالهائی را خدمت شما ارائه می دهیم اگر خواستید شما آنها را پاسخ دهید.کمی هم از امام زمان به اطلاعات عمومی شما هم اضافه می شود.پاسخ به این سوال هفته آینده مشخص می شود.
با تشکر
عاشقان مهدی (عج)
-------------------------------------------------------------------------------------
چرا باید جهان پر از ظلم و ستم شود تا امام زمان(عج) ظهور کند؟ و چطورمىتوان زمینهء ظهور حضرت را فراهم نمود؟
در باب ظهور امام زمان (عج) انباشته گشتن جامعه از ظلم و ستم شرط فرج آن بزرگوار نمىباشد. بلکه شرط فرج، آمادگى و لیاقت انسانهاى متعدد منتظر است. در حالى که ظلم و ستم از جمله نشانهها و علامات عصر ظهور است و تفاوت شرط و نشانه در این است که اولاً در صورت تحقق شرط (آمادگى و لیاقت انسانها) مشروط (فرج و ظهور) نیز محقق مىگردد، ولو این که جامعه در حد فوران معصیت و تعدى نباشد. اما در صورت نمایان گشتن نشانه و عدم تحقق شرط به هیچ وجه فرج و ظهور صورت نمىگیرد. چرا که استعداد و قابلیت افراد زمینهساز و مقدمه ظهور است و تا مقدمه فراهم نگردد نوبت به ذىالمقدمه نمىرسد.
ثانیاً، شرط جزء سلسله علل و اسباب تحقق شىء (مشروط) واقع میشود در حالى که علامت و نشانه نمایشگر و حکایتگر یک واقعیت است و اصلاً در سلسله اسباب و علل واقع نمىگردد. مثل این که مىگوییم سرخى چهره نشانه و علامت خجالت است. یعنى خجالت و شرم یک امر نفسانى و باطنى است و سرخى چهره گوارشگر آن حالت باطنى مىباشد و چه بسا در افرادى حالت شرم و خجالت باشد اما سرخى چهره نباشد و یا سرخى چهره باشد اما به خاطر خجالت و شرم نباشد.
در روایات حضرات معصومین (ع) به روشنى و صراحت ظلم و جور از نشانههاى عصر ظهور برشمرده شده است نه علت و شرط ظهور.
به فرموده امام صادق (ع): براى قیام قائم (عج) علاماتى است که مىباید از ناحیه خداوند براى انسانهاى مؤمن و وقتى راوى سؤال مىکند که آن علامات و نشانهها چیست؟ حضرت مىفرماید: آن قول خداست که هر آینه ما شما را آزمایش مىکنیم (ولنبلونّکم) یعنى انسانهاى مؤمن قبل از خروج حضرت قائم (عج) آزمایش مىشوند به ترس و گرسنگى و کاستى در اموال و نفوس و ثمرات و بشارت بده افراد شکیبا را،(1).
در باب این که در صورت تحقق شرط (استقرار و آمادگى) بىدرنگ فرج و ظهور صورت مىگیرد امام موسى بن جعفر (ع) مىفرماید: لوکان فیلکم عدة اهل بدر لقام قائمنا اگر به عدد (سپاهیان اسلام در جنگ) بدر انسانهاى مستعد و آماده موجود بود هر آینه حضرت قیام مىنمود»،(2).
در باب فراهم ساختن زمینههاى ظهور آن حضرت همه حقایق در واژه انتظار نهفته است به فرموده حضرت رسول اکرم (ص) با فضیلتترین اعمال امت من انتظار فرج است از خداوند سنخیت و هماهنگى میان انسان منتظر و کسى که در انتظار او هستیم. بزرگترین درس براى فراهم ساختن زمینه ظهور آن حضرت مىباشد، چرا که انسان منتظر رنگ و بوى منتظر را به خود مىگیرد.
آن که منتظر مصلح جهانى است خود نیز باید صالح و مصلح باشد. آنچه ما را از مسیر حضرتش دور مىسازد خلاف انتظار است و آنچه باعث شادى و خرسندى و رضایت امام عصر (عج) مىگردد عین انتظار است.
درک دقیق معناى انتظار مبتنى بر فهم جامع اندیشه مهدویت است واندیشه مهدویت را باید با توجه به مجموعه معارف اسلامى و در راستاى هدف کلى دین اسلام دید.
بنا بر آموزههاى دینى، مهدى (عج) روزى ظهور کرده و وعدههاى الهى را به اجرا درمىآورد او برپا کننده حکومت صالحان مىباشد و مؤمنان به میزان ایمان و عمل صالحشان در حکومت مهدى (عج) قرب و منزلت دارند. این اندیشه پایانى زیبا و نورانى براى جریان زندگى انسان تصویر مىکند و عامل شعلهور شدن امید در دلهاى مؤمنین است.
امید به ظهور مهدى (عج) همان امید به خداست. امید موتور حرکت انسان در زندگى است و امید به مهدى (عج) عامل حرکت استوارتر انسان در مسیر خوبىها یعنى همان هدف اصلى دین مىباشد.
مقصود از انتظار فرج، امید و دلبستگى به مهدى (عج) است. بنابراین انتظار فرج مقصود دین به تعبیر شهید مطهرى، انتظارى سازنده و نگهدارنده، تعهدآور، نیروآفرین و تحرکبخش است. به گونهاى که خود نوعى عبادت و حقپرستى است.
برخى به خطا به گونهاى اندیشه مهدویت را تصویر مىکنند که انتظار براساس آن به معناى کمک به رشد ظلم و فساد و پرشدن دنیا از گناه مىباشد در حالى که بىشک چنین امورى با هدف دین بیگانه است، بنابراین انتظار و عشق به مهدى یعنى، عشق به همه خوبىها و امید اقامه همه خوبىها در دنیا این عشق و امید عاملى است که انسان را وامىدارد تا هر چه بیشتر و محکمتر در راه خوبىها قدم بردارد، پس انتظار فرج مسؤولیتآفرین است.
بحث در این موضوع نیاز به مطالعه بیشترى دارد. منابع زیر بسیار مفید است: 1- قیام و انقلاب مهدى، شهید مطهرى، صدرا، تهران (این کتاب اساساً به معناى انتظار پرداخته است).
2- امامت و مهدویت، آیتاللهصافى، انتشارات اسلامى قم، 1375 (این اثر به مجموعهاى از بحثها پیرامون امام مهدى (عج) پرداخته و خصوص بحث انتظار نیز یکى از فصلهاى کتاب است، ج 1، صص 351- 398).
انتظار فرج بیش از هر چیز به معناى آماده شدن و آماده ساختن جامعه براى پذیرش و لبیک گفتن به دعوت حق و زمینه سازى ظهور امام زمان (عج) است. بنابراین مهمترین وظیفه ما در این عصر آشنایى و التزام هر چه بیشتر با مکتب گران قدر اسلام و معرفى چهره درخشان آن به جهانیان است. از طرف دیگر ایمان خود و دیگران را تقویت کردن و براى فداکارى در راه اسلام و قرآن سر از پاى نشناختن. در کنار این امور توجه به آن حضرت و زنده داشتن نام و یاد و دعا براى فرجشان نیز لازم است.
پىنوشت
(1) (ر. ک: نورالثقلین، ج 1، ص 314)
(2) (ر. ک: مشکاتالانوار، ص 63